Siirry sisältöön

Kirjakkalan ruukkikylä on pienin Teijon kansallispuiston kolmesta historiallisesta ruukkikylästä. Tutustu täällä Teijon hienoon historiaan. 

Teijon kansallispuiston pohjoisosassa sijaitsevan Kirjakkalan ruukkikylän historia ulottuu 1600-luvun lopulle, kun Sahajärvelle rakennettiin pato veden ohjaamiseksi ruukille vesivoiman valjastamiseksi. Vaikka itse ruukkirakennukset eivät ole säilyneet ja niistä on jäljellä lähinnä kiviperustukset, nyt alueen 1800-luvulta peräisin olevat, alun perin asuinrakennuksina toimineet hirsirakennukset on entisöity alkuperäisiin ulkoasuihinsa. Niissä on nykyisin majoitustiloja,  kokoushuoneistoja ja yrityksiä. Lisätietoja Kirjakkalan ruukkikylän tarjonnasta löydät täältä. 

Entisöidyt rakennukset sijaitsevat lehtomaisemassa, ja alueen läpi virtaa Teijonselälle mereen laskeva joki. Kesällä täällä on kahvila, ja lähellä Hamarinjärven rannalla Teijon kansallispuistossa sijaitsee Onnelannummen leirikeskus, jota vuokrataan isompienkin tapahtumien järjestämiseen. 

Kirjakkalan historia

Kirjakkalan ruukin perusti Lorentz Creutz 1600-luvun lopussa. 1700-luvun puolivälissä Kirjakkalan sekä Teijon ruukkiteollisuus kukoisti – täällä tuotettiin harkkoraudan ohella esimerkiksi ankkureita, kärrynpyöriin akseleita, nauloja sekä rautakankia ja rautanappeja. 

Vaikka Kirjakkalan teollisuus hiljeni 1900-luvulla ja loppui vuonna 1956, kun nappitehdas paloi, alkuperäisen teollisuuden perimä on yhä hengissä: uusi nappitehdas rakennettiin tulipalon jälkeen Teijon kylälle, missä se on yhä toiminnassa. 

Kirjakkalasta alaspäin muihin ruukkikyliin

Teijon alueen kolme ruukkikylää, Kirjakkala, Teijo ja Mathildedal sijaitsevat merenrannalla: Kirjakkala kansallispuiston pohjoisreunalla Hamarinjärven vieressä, Teijo keskellä Sahajärven vieressä ja Mathildedal eteläreunassa Matildanjärven vieressä. Etäisyys Kirjakkalasta Mathildedaliin on noin seitsemän kilometriä, ja oivan päiväretken idea onkin aloittaa Kirjakkalasta, patikoida joko merenrantareittiä tai Teijon kansallispuiston länsireunaa Teijoon ja sieltä esimerkiksi lounastauon jälkeen Mathildedaliin päivälliselle tai iltapäiväkahveille.