Siirry sisältöön

Teijo on ainutlaatuinen vierailukohde Länsi-Suomessa – nähtävyydet kansallispuistossa ovat moninaiset. Tule käymään ja ihastu!

Kun suunnittelet patikkaretkeä tai pyörälenkkiä Teijossa nähtävyyksiä katselemassa, aloita päiväsi Natura Vivan Teijon Luontokeskukselta. Saat meiltä kahvit, kartat ja parhaat vihjeet kiinnostavista kohteista Teijon kansallispuistossa. 

Jeturkastin muinaisranta

Kun maa viimeisimmän jääkauden jälkeen noin 9000 vuotta sitten nousi, Jeturkastin alue kansallispuiston eteläpäässä nousi kuivalle maalle ja sijaitsee nyt 80 metrin korkeudessa merenpinnasta. Ennen jääkautta tässä lainehti kuitenkin vielä meri, joka on hionut tämän muinaisrannan sadat kivet pyöreiksi. Jeturkastin pirunpelto onkin upea luonnon muovaama nähtävyys, jonne on vain kivenheiton matka Natura Vivan Teijon Luontokeskukselta. 

Kansallispuiston toinen pirunpelto sijaitsee Miilunummen muinaisrannalla, Puolakkajärven pohjoispuolella.

Kirjakkalan ruukkikylä

Kirjakkalan ruukkialue on alun perin perustettu vuonna 1688, kun ensimmäinen rautaruukki rakennettiin. Siitä ovat enää perustukset jäljellä, mutta alueella sijaitsevat 1800-luvulla rakennetut hirsitalot on entisöity. Nyt niissä toimii taidepajoja ja pienyrittäjiä. 

Kirjakkalan ruukkikylässä toimii Extreme Fun, Natura Vivan yhteistyökumppani Teijossa.

Mathildedalin ruukkialue

Mathildedalin kylä ja sen ruukkialue sijaitsevat kansallispuiston ulkopuolella mutta aivan sen vieressä Matildanjärven ja Hummelsfjärden-kanavan välissä. Entiset ruukkirakennukset on muutettu pienyrittäjien tiloiksi, kahviloiksi ja ravintoloiksi. Täältä löydät hienoja vanhoja tehdasrakennuksia ja puistomaista tunnelmaa ja aistit meren läheisyyden. Kylällä on 130 ympärivuotista asukasta, ja tunnelma on aivan mainio. 

Mathildedalin palvelut on kerätty yhteen Visit Mathildedal -sivuille. 

Teijon kartano ja kirkko

Teijon kartano valmistui vuonna 1770, ja sen rakennutti tuolloin Teijon rautaruukin omistanut vuorineuvos Kijk. Rokokoo-arkkitehtuuria edustava rakennus on Suomen kauneimpia tuon ajan säilyneitä rakennuksia. Nämä rakennukset sijaitsevat Teijon kylällä merenrannan ja Sahajärven välissä Teijon kansallispuiston länsipuolella.

Niin kuin tuohon aikaan oli tapana, kirkko oli vahvasti läsnä arjessa, ja kartonon tiloissa toiminut kirkko saikin oman rakennuksensa kartanon viereiselle kukkulalle vuonna 1830. 

Tänne pääset Totin luontopolulta, joka risteilee Teijon kartanon maiden läpi Sahalahden luonnonsuojelualueella. Vanhaa perua ovat ei-suomalaiset istutetut puulajit, kuten pyökki ja douglaskuusi, sekä kasvilajit, kuten töyhtöangervo ja alppiruusu eli rhododendron.