Go to content

Luontoretki Teijon kansallispuistoon on upea ulkoilukokemus. Natura Viva palvelee Teijon Luontokeskuksella kaikkia ulkoilijoita – tule käymään! 

Teijon kansallispuistosta löydät kansallisromanttista järvimaisemaa, kallioita, metsiä, korkeuseroja, puroja, jokia ja niittyjä – ja myös kulttuurimaisemaa kolmen vanhan ruukkialueen muodossa. Lisäksi Teijossa meri on koko ajan lähellä. Vain runsaan 100 kilometrin päässä pääkaupunkiseudusta ja 80 kilometrin päässä Turusta odottaa ulkoilijaa tämä länsirannikon luonnonhelmi – Luontoretki Teijoon tarjoaa kaikille luonnossa liikkujille elämyksiä. Tutustu Teijon kansallispuiston karttaan tästä!

Järvet halkovat kansallispuistoa

Teijon kansallispuisto on non 34 neliökilometrin laajuinen, mutta se on pirstaloitunut pitkittäin Teijonselän merialueen ja Hummelsfjärden-merikanavan mukaisesti pohjois-eteläsuunnassa. Miltei keskellä puistoa, hieman keskikohdasta etelään sijaitsee kaksi suurehkoa järveä, Matildanjärvi ja Puolakkajärvi. Hieman kansallispuiston keskikohdasta pohjoiseen sijaitsee Sahajärvi ja puiston pohjoisosassa kansallispuiston suurin järvi Hamarinjärvi. Natura Vivan Teijon Luontokeskus sijaitsee Matildanjärven eteläpuolella kansallispuiston eteläosassa.

Matildanjärvi on tunnettu kalavesi, jonne istutetaan toistuvasti kirjolohta. Lisäksi Teijon järvissä on paljon perinteisiä sisävesikalojamme sekä terveitä rapukantoja. Matildanjärven kalastusluvat sekä kalastusohjeet saat Teijon Luontokeskukselta. Vuokraa meiltä myös soutuvene leppoisalle kalareissulle. 

Meri koko ajan lähellä

Teijon kansallispuiston länsireuna kulkee koko ajan merenrannan läheisyydessä, vaikka rantaviivaa kansallispuistossa on vain Matildajärven pohjoispuolella Mikkossuon kohdilla sekä Isoholman saaressa, joka sijaitsee keskellä Teijonselkää: Isoholma kuuluu kokonaisuudessaan kansallispuistoon. Teijonselän eteläpuolella merialue muttuu Hummelsfjärden-kanavaksi, jonka vastarannalla sijaitsee Kemiö, Suomen toiseksi suurin saari. Teijon kylä on kansallispuiston rajojen ulkopuolella ja sijaitsee merenrannassa Sahajärven korkeudella. Siitä merenrantaa kaksi kilometriä pohjoiseen sijaitsee Kirjakkalan ruukkikylä ja viisi kilometriä etelään Mathildedalin kylä.

Harvinaisia suoalueita

Teijon kansallispuistossa on yksi letto eli ravinteikas avosuo, jollaisia ei Etelä-Suomessa muualla juurikaan enää ole. Tyypillisemmin Pohjois-Suomessa yleiset letot ovat tunnusomaisesti runsasravinteisia, ja suolla kasvaakin paljon kasvilajeja, joista osa on uhanalaisia. Täällä voit törmätä muun muassa pähkinäpensaaseen, ja muita lettosuon kasveja ovat muun muassa lettovilla, lännenhernesara ja hentosuolake. Punassuolle kansallispuiston itäosassa ulkoilija pääsee pitkospuita pitkin, ja suoalueella kiertää patikkareitti. Yhteensä Teijossa on 450 hehtaaria ennallistettua eli ihmisen muokkaamasta ympäristöstä tietoisesti takaisin luonnontilaan palautettua suota.

Metsiä ja kallioita

Teijon kansallispuistossa voit myös vaeltaa metsässä. Monet Teijon luontopoluista risteilevät metsäalueilla, joten täällä pääset aistimaan aitoa erämetsän tuntua. Korkeuserot ovat toisinaan merkittävät ja polut tarjoavatkin haastetta myös kuntourheilijoille. 

Teijon metsissä viihtyvät suomalaisille tutut puulajit, joskin suuri osa metsistä on myös mäntyvoittoista talousmetsää. Tällä hetkellä kansallispuiston rajojen sisällä on myös yli 300 hehtaaria ennallistettua metsää, joka tarjoaa suojaa monille eläinlajeille ja kasvualustan lukuisille kasvilajeille. 

Eläimet viihtyvät Teijossa

Teijon kansallispuiston moninainen luonto tarjoaa suojaa ja elämisen mahdollisuuksia monille eläinlajeille. Suomen ainoa suuri kissaeläin, harvinainen ja uhanalainen ilves viihtyy Teijossa. Hirviä ja kauriita on paljon. Kautta kansallispuiston tunnusomaista on lintujen moninainen ääntely – täällä voit bongata ainakin metson, kurjen, kanadanhanhen ja teerin. Harvinainen harmaapäätikka, kansallispuiston tunnuseläin, pesii Teijon kansallispuistossa.

Jeturkastin muinaisrannalla lainehti meri

Jeturkastin alueella aivan puiston eteläkärjessä sijaitsee muinaisranta – tämä kivikko on muodostunut paikalle silloin, kun se oli vielä merenpohjaa. Jeturkasti onkin eräs Teijon kiehtovimmista nähtävyyksistä. Pääset tänne helposti ja nopeasti kävellen Natura Vivan Teijon Luontokeskukselta. 

Luontokeskukselta eteenpäin

On loistava idea aloittaa luontoretki Teijossa Natura Vivan Luontokeskukselta – nauti kahvit ja virvokkeet Luontokeskuksen kahvilassa ennen luontopoluille astumista. Vuokraamme Luontokeskuksella myös ulkoiluvälineitä, muun muassa kajakkeja, SUP-lautoja ja soutuveneitä sekä Fatbike-polkupyöriä. Saat meiltä myös kalastusluvat sekä kartat ja viereisen Teijon asuntovaunupuiston varaukset.