Koe melontaelämys Helsingin upeassa saaristossa. Melonta on hauskaa ja sopii kaikille. Lähde kanssamme rentoutumaan merelliseen luontoon!

Miksi käydä melonnan alkeiskurssi?

Tämä teksti on sinulle, joka olet kiinnostunut melonnasta ja suunnittelet lajiin tutustumista tai olet jo ehkä kokeillut lajia omatoimisesti vuokrakajakilla.

Monet meistä viettävät suurimman osan ajastaan maan kamaralla, eikä vesillä liikkuminen ole kovinkaan tuttua. Vesillä liikkuessa ollaan uudenlaisessa ympäristössä ja siellä on erinäisiä asioita, jotka  turvallisuuden kannalta on hyvä osata ottaa huomioon. Jokainen meistä voi oppia melomaan turvallisesti. Melonnan alkeiskurssin tärkeimpiä tavoitteita onkin, että kurssilaiset oppivat itsenäisiksi, turvallisuustietoisiksi melojiksi.

 

Melonnan alkeiskurssi

Melonnan alkeiskurssin jälkeen tunnet omat taitosi

Turvallisuuteen vaikuttaa ensinnäkin omat taidot ja oman taitotason tiedostaminen. Itsekseenkin meloen todennäköisesti oppii ohjaamaan kajakkia tehokkaasti, ainakin ennen pitkää.  Alkeiskurssilla puolestaan pääset ammattitaitoisen ohjaajan oppiin ja eri ohjaustekniikat tulevat tutuiksi heti alkuun. Jotkut tekniikoista saattavat päällepäin vaikuttaa yksinkertaisilta, esim. eteenpäin melonta, kaarivedot ja peräsimet, kuitenkin jokainen niistä rakentuu monista yksityiskohdista, jotka ohjaajilla on hallussa. Kurssilla saat siis hyvät eväät melontatekniikoiden jatkoharjoitteluun. Alkeiskurssilla käymme läpi melonnan perustekniikaa ja edistyneemmät melontatekniikat jäävät myöhemmille kursseille. Omien kajakinhallintataitojen kehittäminen on tärkeää, sillä haastavammissa olosuhteissa on erityisen tärkeää pystyä ohjaamaan kajakkia haluamaansa suuntaan.

 

Melonnan peruskurssi

Säätiedotus on melojan paras ystävä

Seuraava tärkeä aihe, jota melonnan alkeiskurssilla käsittelemme on sää – ja melontaolosuhteet. Sää vaikuttaa eniten melontaolosuhteisiin, etenkin Itämerellä missä ei ole merkittävää vuoroveden vaihtelua. Sade tai pilvisyys eivät haittaa melontaa. Melontaan pukeudutaan sään ja vedenlämpötilan mukaan, eli sateisella säällä vedenpitävät vaatteen tekevät melonnasta mukavaa ja pilvisellä säällä melonta voi olla miellyttävämpää kuin aurinkoisena ja kuumana päivänä, , sillä nestettä ei tarvitse juoda aivan yhtä paljon ja ihokaan ei tarvitse yhtä tarkkaa suojausta. Tuuli ja vedenlämpötila sen sijaan vaikuttavat olennaisesti melonnan turvallisuuteen ja sitä kautta reitin valintaan. Ohjaajan mukana pääset oppimaan lisää näiden olosuhteiden huomioimisesta omilla melontaretkillä.

Melontareittien suunnittelun lisäksi, vesillä liikkumisestakin tulee tutumpaa kurssin aikana. Kajakki liikkuu tuulen mukana veden pinnalla erilailla kun mihin olemme tottuneet maalla kävellessämme ja esim. väylän ylitystä odottaessa kajakki ei pysy ohjaamatta paikoillaan tuulessa tai virtaavassa vedessä. Melojan täytyy siis olla valpas ja aktiivinen myös paikoillaan ollessan, eikä paikallaan odottelu ole siksi yhtä helppoa kuin suojatien vieressä jaloillaan seisominen. Lisäksi melojan on hyvä oppia ymmärtämään miten muut vesilläolijat liikkuvat, esim. tuulella kulkeva purjevene liikkuu erilailla kuin moottorivene. Nämäkin asiat käsitellään alkeiskurssilla.

 

Melonnan peruskurssi

Opi pelastautuminen

Viimeinen, muttei vähäisin, turvallisuuteen liittyvä taito, joka opitaan alkeiskurssilla on paripelastus. Vaikka kuinka yrittäisimme ennalta ehkäistä riskejä melontaretkillämme, joku päivä saatamme itse tai joku melontaseurueesta saattaa silti joutua veden varaan. Lämpimässä vedessä kesällä ei ehkä ole niin kiire saada kaveri takaisin kajakkiin, mutta alku- tai loppukauden kylmässä vedessä pelastuksien on oltava tehokkaita ja sujuvia. Toiminta pelastustilanteessa on huomattavasti sujuvampaa, kun pelastuksia on harjoitellut. Eri pelastamistekniikoita on useita ja alkeiskurssilla käymme läpi paripelastuksen, jossa noustaan takaisin kajakkiin heel hookin avulla. Melontaseurueen yksilöiden pelastamistaidot vaikuttavat myös melontareitin turvallisuuteen. Kun melontaseurueessa on pelastustaitoisia henkilöitä, voi seurue liikkua vesillä vapaammin. Pelastustaidottomien on hyvä meloa rantojen tuntumassa. Alkeiskurssin jälkeen on hyvä kavereiden kanssa jatkaa pelastautumisten harjoittelua ja kurssin jälkeen voi myös osallistua meidän järjestämään Pelastautumisharjoitukseen.

Kokonaisuudessa melontaretkille voi lähteä levollisemmin mielin kun tietää, että melonnan perustaidot ovat hallussa. Oikeilla tiedoilla osaa sitten suunnitella olosuhteisiin sopivan reitin johon omat taidot riittävät. Suosittelemme siis melonnan alkeiskurssin käymistä jos haluat itsenäiseksi melojaksi, joka osaa ottaa huomioon turvallisuuteen vaikuttavat seikat. Me järjestämme alkeiskursseja arki-iltoina ja viikonloppuina.

Melontaterveisin,

Emilia